Regionaal

Veldhoven is, tezamen met nog twintig gemeenten, lid van de Metropoolregio Eindhoven. Een krachtig, strategisch netwerk dat samenwerkt aan thema’s als economie, mobiliteit, landelijk gebied en energietransitie.

Wij vinden een compacte en krachtige overheid belangrijk. De gemeente is de eerste ingang voor bewoners. Het leven stopt niet bij onze gemeentegrenzen. Veldhoven staat niet op zichzelf; wij hebben onze blik naar buiten gericht: naar de regio, nationaal en internationaal. 

We staan voor een krachtige gemeente die klaarstaat om de strategische en majeure opgaven van gemeente en regio aan te pakken. Een versterking van ons vestigings- en leefklimaat is essentieel. Dat kunnen we niet alleen, maar doen we samen met inwoners en partners in de gemeente, ondernemers, onderwijsinstellingen en de omliggende gemeenten. Verdergaande samenwerking met buurgemeenten betekent meer slagkracht en meer ‘massa’ om onze Brainport/ Mainport verder uit te breiden. Regionale samenwerking is ter versterking van onze economische kracht. Gemeentegrenzen mogen onze economische kansen niet in de weg zitten. En omdat nationale grenzen niet ver weg zijn, zijn goede condities voor samenwerking met nabijgelegen regio’s in Duitsland en België belangrijk, zoals in de driehoek Eindhoven-Aken-Leuven. 

In het kader van een kostenefficiënte en effectieve overheid heeft de gemeente oog voor samenwerking met gemeenten in de regio, en medeoverheden zoals provincie, hoogheemraadschap en rijk.

Investeren in de regio vinden wij van groot belang. Zowel qua kennis als in middelen willen wij de daad bij het woord voeren om zo de optimale samenwerking in deze regio te behouden en te verbeteren. 

Onze ambities zijn dan ook: 

·       Waar mogelijk bundelt de gemeente haar krachten met omliggende gemeenten om kennis en ervaring uit te wisselen. Wij pleiten voor een verdergaande samenwerking;

·       Wij pleiten voor het investeren in kennis en middelen in de regio.