Veiligheid

Ons veilig voelen is een basale, menselijke behoefte. Als we ons veilig voelen komen we het beste tot ons recht en kunnen we ons in vrijheid bewegen.

De regie op het lokale veiligheidsbeleid ligt feitelijk bij de gemeente. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt tussen fysieke en sociale veiligheid. Bij fysiek veiligheidsbeleid gaat het om bescherming tegen leed door ongevallen of incidenten van niet-menselijke oorsprong zoals brand en overstroming. 

Sociaal veiligheidsbeleid ziet op de bescherming tegen leed door menselijke factoren, zoals misdrijven, overtredingen en overlast. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, dat wil zeggen voor zowel de fysieke als de sociale veiligheid.

Politie, brandweer en ambulances zijn 24 uur per dag beschikbaar. De hulpdiensten moeten op tijd zijn als je ze nodig hebt. Immers, elke seconde telt bij levensbedreigende situaties. Daarbij maakt het niet uit vanuit welke gemeente de diensten komen. 

De hulpdiensten zijn altijd goed bereikbaar. Een app is soms handig, maar is nooit de enige mogelijkheid. Het blijft mogelijk om misstanden via de telefoon aan te kaarten. Aangifte doen kan op het bureau, via internet, 3D-loket en via de eigen wijkagent, die in dat geval op afspraak langskomt. 

Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. De gemeente staat open voor initiatieven als buurtpreventie, sociaal alarm en WhatsApp-groepen. In Veldhoven zijn mooie voorbeelden hiervan, namelijk het project Waaks, buurtpreventieteams en diverse Whatsapp-groepen. 

Veiligheid is een gezamenlijke inspanning en valt of staat bij de bereidheid van onze inwoners om, verdachte of onveilige situaties, te melden. Voorwaarde is wel, dat de meldkamer snel en correct de telefoontjes verwerkt. Ook terugkoppeling door de agent ter plaatse is gewenst. 

De gemeente pakt drugsdealers aan en de burgemeester gebruikt de bevoegdheden om drugspanden te sluiten.

Onze ambities zijn dan ook:

·       De gemeente maakt actief werk van openbare orde en veiligheid;

·       Waar mogelijk bevordert de gemeente de bereikbaarheid van hulpdiensten;

·       De gemeente faciliteert burgerinitiatieven;

·       De gemeente treedt hard op tegen drugsdealers en alle vormen van overlast.