Nieuwkomers

Dankzij enkele grote, internationaal opererende ondernemingen wonen in Veldhoven mensen uit alle windstreken van de wereld. We zijn blij met deze smeltkroes van culturen en vinden het belangrijk dat deze mensen daadwerkelijk onderdeel uitmaken van onze samenleving.

Mensen uit derde landen zijn welkom maar wij vinden het belangrijk dat zij zich zoveel mogelijk aanpassen. Dat betekent dat ze de Nederlandse taal leren en bijdragen aan de samenleving. Iedereen die kan werken, werkt. De Nederlandse taal leren is een eigen verantwoordelijkheid van de nieuwkomer. De gemeente faciliteert dit door te bevorderen dat er voldoende betaalbare cursussen zijn in de Nederlandse taal. Waar mogelijk ondersteunt de gemeente integratie initiatieven zoals het taalcafé in de Bibliotheek. 

We sluiten niemand uit. Er zijn in Veldhoven heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving. Dat hebben die mensen zelf gedaan. Zij hebben de kansen gegrepen die Nederland biedt. Wij zijn daar trots op en verwachten dat ook van anderen. 

Voor haatpredikers is in Veldhoven geen plaats. De gemeente neemt een proactieve rol in het voorkomen dat individuen of instellingen haat kunnen zaaien of kunnen oproepen om onze waarden en vrijheden te negeren. Haatpredikers krijgen geen podium in Veldhoven. 

Op ons initiatief heeft de gemeente ingezet op de spreiding van de huisvesting voor statushouders. Dit komt de integratie van de statushouders ten goede en draagt bij aan meer draagvlak in de Veldhovense samenleving. De komende jaren blijft spreiding in huisvesting belangrijk voor ons. 

Onze ambities zijn dan ook:

·       De gemeente faciliteert het aanbod van voldoende en betaalbare taalcursussen;

·       Waar mogelijk ondersteunt de gemeente integratie initiatieven;

·       De gemeente neemt een proactieve rol aan in het bestrijden van religieus extremisme;

·       De gemeente blijft toezien op een spreiding van statushouders.