Een cultureel Veldhoven

Cultuur is belangrijk voor onze samenleving en dus ook voor Veldhoven. Dat cultuur een luxegoed is, is een misvatting. Cultuur stimuleert de economie: mensen genieten van cultuur en wonen graag in een gemeente met veel cultuur. Culturele instellingen genereren daarnaast ook bedrijvigheid en ook dat is goed voor de economie. Cultuur zorgt ook voor verbinding en sociale cohesie. Het brengt mensen nader tot elkaar en laat creatieve talenten tot bloei komen.

Cultuur is van ons allemaal! Het is geen voorrecht van een kleine groep mensen en een specifieke groep instellingen, die op dit moment door de overheid gesubsidieerd worden. Subsidieaanvragen worden hierop getoetst. 

Cultuur kost geld. We vinden het belangrijk dat het belang van cultuur en de kosten met elkaar in balans zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bibliotheek, dat samen met De Schalm de culturele huiskamer vormt van Veldhoven. 

Culturele organisaties laten bij een subsidieaanvraag eerst zien hoe ze hun eigen inkomsten binnenhalen. Komende jaren dient er een verdere integratie plaats te vinden tussen de vier professionele culturele instellingen, Art4You, Theater De Schalm, Museum ’t Oude Slot en de Bibliotheek Veldhoven. 

Vergunningverlening kan eenvoudiger en daarom zijn wij voorstander van een zogenoemd digitaal evenementenloket. 

Bij kleinschalige evenementen passen laagdrempelige veiligheidseisen.

Onze ambities zijn dan ook:

·       Het verder integreren van de vier professionele, culturele instellingen; 

·       Het verlenen van vergunningen eenvoudiger maken door middel van een digitaal evenementenloket;

·       Het toepassen van laagdrempelige veiligheidseisen bij kleinschalige evenementen.