Een gezond Veldhoven (zorg)

Een goede gezondheid draagt bij aan gelukkig leven. Daarom staat gezondheid zo hoog in het vaandel. Als we ziek zijn en ondersteuning nodig hebben, willen we veilige, efficiënte en doelmatige zorg. We willen graag maatwerk en natuurlijk dat de zorg niet te duur en toegankelijk voor iedereen is. De zorgdiensten moeten daarom scherp worden ingekocht.

De regels voor extra ondersteuning zijn niet voor iedereen goed te begrijpen. Daarom vinden wij het van belang dat de gemeente de mogelijkheid biedt voor, gratis, onafhankelijke ondersteuning bij het aanvragen van zorg. Iemand die je helpt om duidelijkheid te scheppen in de regels en in jouw belang meedenkt. 

We zijn er trots op dat veel Nederlanders met liefde zorgen voor hun naasten. Mantelzorg is ontzettend waardevol voor onze samenleving. De gemeente moet mantelzorgers bijstaan om te voorkomen dat zij overbelast raken. 

De gemeente moet helpen bij het koppelen van allerlei soorten vervoer, zoals voor ouderen, kinderen en gehandicapten. Hierbij moet ze samenwerken met buurgemeenten. 

Binnen de wettelijke mogelijkheden heft de gemeente een eigen bijdrage. Wij vinden het eerlijk als je meebetaalt aan je eigen zorg. 

De rijksmiddelen AWBZ en Jeugdzorg die over zijn gegaan naar de gemeente, worden door samenvoeging van budget volledig aangewend voor de Wmo- en Jeugdzorgtaken. Speciale aandacht hebben wij voor de financiering van de Jeugdzorg; door korting op de budgetten wordt deze bedreigd door fikse overschrijdingen. 

Onze ambities zijn dan ook: 

  • De gemeente koopt zorgdiensten scherp in;
  • De gemeente biedt mogelijkheden voor ondersteuning bij het aanvragen van zorg;
  • De gemeente staat mantelzorgers zoveel mogelijk bij;
  • De gemeente helpt bij het koppelen van soorten vervoer en werkt daarbij samen met buurgemeenten.