Een slim Veldhoven (onderwijs)

Funderend onderwijs raakt iedereen. Onderwijs draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren en zorgt voor overdracht van maatschappelijke en culturele verworvenheden. Op school doen kinderen en jongeren kennis en vaardigheden op die ze later in de maatschappij nodig hebben. De manier waarop we ons onderwijs vormgeven, is bepalend voor de samenleving van morgen. Goed onderwijs dat alle leerlingen kansen biedt zich optimaal te ontwikkelen is niet alleen goed voor het individu, maar in een groter verband ook voor Nederland en dus ook Veldhoven.

Gemeenten zijn niet verantwoordelijk voor het onderwijs zelf, maar wel voor de huisvesting van scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Zij krijgen hiervoor een jaarlijkse bijdrage uit het Gemeentefonds. 

Uiteraard moet de school goed en veilig bereikbaar zijn voor kinderen, docenten en ouders. Wij willen dat er goede mogelijkheden zijn om je kind met de fiets of auto af te zetten bij school en dat er voldoende stallingsmogelijkheden zijn. 

De school is een sociale ontmoetingsplaats. De gemeente stimuleert daarom dat er ruimtes, in of nabij het schoolgebouw, zijn voor muziek, sport en cultuur. Deze voorzieningen dragen bij aan de ontwikkeling van kinderen. De multifunctionele accommodaties in Veldhoven voorzien in deze behoefte. We noemen bijvoorbeeld de Kempen Campus met prachtige (sport-)faciliteiten. 

School moet een veilige plek zijn waar iedereen zichzelf mag zijn en zich thuis voelt. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys en huiselijk geweld.

Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat taal, of andere achterstanden, bij jonge kinderen worden weggewerkt, bijvoorbeeld op peuterspeelzalen of kinderdagverblijven. 

Onderwijs en het lokale bedrijfsleven werken samen, zodat kinderen goed voorbereid worden op hun baan voor later. De verbinding tussen de kennisregio enerzijds en het onderwijs anderzijds is van zeer groot belang. In de Brainport-regio lopen we hierin voorop door een intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden. 

Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed. Als ouders hun kind naar religieus onderwijs willen sturen, betalen zij dat vervoer zelf. 

We vinden het belangrijk dat je zo vrij mogelijk kunt kiezen naar welke school je kind gaat. De gemeente ziet er daarom op toe dat scholen zich aan de wet houden; dat wil zeggen dat ouders hun kinderen bij meerdere scholen kunnen aanmelden en dat de aanmelding op de basisschool pas vanaf drie jaar kan plaatsvinden. Scholen communiceren helder wanneer zij afwijkende selectiecriteria hebben. De gemeente stimuleert dat deze criteria eerlijk en transparant zijn, en dat er draagvlak voor is.

Wij vinden een sluitende aanpak tussen onderwijs en jeugdzorg belangrijk, zodat kinderen en ouders hun problemen niet meenemen naar school. Daarom vinden wij het belangrijk dat de portefeuilles jeugdzorg en onderwijs in een hand worden gelegd.


Onze ambities zijn dan ook:

  • Wij willen dat de gemeente zorgt dat scholen goed en veilig bereikbaar zijn voor scholieren, ouders en docenten;
  • De gemeente stimuleert dat er in de buurt van scholen faciliteiten zijn voor sport en cultuur;
  • De gemeente stimuleert dat achterstanden bij jonge kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium worden weggewerkt.