Duurzaamheid, natuur en ondernemerschap

We houden allemaal van de natuur. We genieten van onze bossen, van de vogels in de tuin en van de koeien in de wei. Het is belangrijk dat we goed voor onze natuur zorgen. Voor onszelf maar ook voor de volgende generatie. Tegelijkertijd willen we ruimte om te wonen, willen we geld kunnen verdienen en willen we niet in de file staan. Groen en economie zijn geen tegenstanders van elkaar, maar kunnen goed hand in hand gaan.

Natuur en milieu bieden kansen voor bedrijven. En bedrijven kunnen helpen natuur en milieu te beschermen. Wij geloven daarom niet dat het zin heeft om extra milieuregels op te leggen of met subsidies te strooien. Veel bedrijven zijn zelf al bezig met duurzaam ondernemen. Natuurlijk stelt de overheid grenzen. Milieuvervuiling pakken we aan. Maar de grote stappen, waar de natuur écht iets aan heeft, komen van mensen en bedrijven zelf. 

We hebben veel waardering voor de agrariërs in de veeteelt, landbouw en tuinbouw. Zij krijgen de ruimte voor nevenactiviteiten op het gebied van recreatie, toerisme, natuurbeheer of andere bedrijvigheid. 

Recreatie en toerisme zijn belangrijke dragers van onze lokale economie. Wij willen dat de gemeente recreatieve ondernemers stimuleert. Recreatieve ondernemers mogen uitbreiden, tenzij aantoonbare permanente schade aan de natuur wordt toegebracht. Momenteel dient de toeristenbelasting als melkkoe voor de begroting van de gemeente Veldhoven. Het mag niet zo zijn dat enkel de gemeente Veldhoven hiervan profiteert en deze belasting niet ten goede komt aan de recreatieve toeristische sector zelf. 

De gemeente stimuleert duurzame energie, zoals zonnepanelen, door minder regels en eenvoudige procedures op te stellen en niet door subsidies te verstrekken. Het Landelijk Klimaatakkoord is ook leidend in Veldhoven. We willen er wel voor zorgen dat de ambities betaalbaar en behapbaar blijven voor onze inwoners.

De Veldhovense VVD is tegen grote zonneweiden. Liever zien wij zonnepanelen op daken van bedrijven, gemeentelijk vastgoed en huizen, of langs (snel-)wegen. De Veldhovense VVD is evenmin voorstander van windmolens op het land. Wij koesteren het beschikbare groen en als we dat al benutten, dan bij voorkeur voor woningbouw. 

Onze ambities zijn dan ook:

  • De gemeente stimuleert recreatieve ondernemers. Zij mogen uitbreiden op voorwaarde dat geen aantoonbare, permanente schade aan de natuur wordt aangebracht;
  • De toeristenbelasting dient ten goede te komen aan de recreatieve sector; 
  • De gemeente stimuleert duurzame energie door minder regels en eenvoudige procedures;
  • Daken van bedrijven, gemeentelijk vastgoed en huizen of grondstroken langs (snel-)wegen worden eerst benut voor zonnepanelen, alvorens er wordt uitgeweken naar zonneweiden.