De portemonnee

Ongeveer 1/6 van hun inkomsten halen de gemeenten uit heffen van diverse belastingen. Niemand betaalt graag belasting, dus we willen dat dan ook graag tot een minimum beperken voor ondernemers én voor inwoners.

We willen zo laag mogelijke tarieven voor leges en vergunnen. Het is niet acceptabel dat allerlei kosten worden afgewenteld op de aanvrager. Een goede financiële huishouding is van groot belang. We vinden dat gemeente een strikte scheiding tussen inkomsten en uitgaven hoort te hebben. Structurele uitgaven dekken met structurele middelen: inkomstenmeevallers mogen niet worden gebruikt voor structurele extra uitgaven. 

De uitgaven en inkomsten zijn transparant. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks eenvoudige inzage waaraan geld is besteed en wat het bereikte effect is. 

De rentelasten dienen door middel van herfinancieringen te worden verlaagd. Immers, geld lenen is nu erg goedkoop. Periodiek doet de gemeente de houdbaarheidstest gemeentefinanciën van de VNG. Aan de hand van deze test wordt de weerbaarheid van de gemeentefinanciën inzichtelijk bij een slechtweerscenario. Hoe de gemeente er financieel voorstaat is natuurlijk belangrijk om te weten! Wij willen dat de schulden beheersbaar blijven zodat we een volgende generatie daar niet mee opzadelen. 

Veel mensen hebben een hond als huisdier. Echter, niet in elke gemeente betalen zij (evenveel) hondenbelasting. Dat komt omdat de gemeente op grond van artikel 226 Gemeentewet hondenbelasting kan heffen. Dat is dus niet verplicht. Wij vinden dat geen eerlijk systeem. We willen dat hondenbelasting wordt afgeschaft. Hondenbelasting is geen doelbelasting maar een inkomstenbron van de gemeente die in de algemene middelen vloeit. 

De Veldhovense VVD is dol op honden, maar we vinden hondenpoep op straat en op trapveldjes erg vervelend. We willen dan ook dat de gemeente actiever gaat toezien en handhaven op hondenbezitters die de behoefte van hun hond niet opruimen. Tegelijkertijd willen we dat hondenbezitters optimaal worden gefaciliteerd door middel van speciale afvalbakken voor hondenpoep en het ter beschikking stellen van hondenpoepzakjes. 

 

Onze ambities zijn dan ook:

  • Zo laag mogelijke tarieven voor leges en vergunningen;
  • Een strikte scheiding tussen inkomsten en uitgaven. Inkomensmeevallers niet gebruiken voor structurele extra uitgaven;
  • Maak uitgaven en inkomsten transparant voor inwoners en ondernemers;
  • Terugdringen van gemeenteschuld door leningen;
  • We vinden dat gemeente de woonlasten zoveel mogelijk moet beperken.  Wij vinden ook dat OZB  geen sluitpost mag zijn. Wij staan voor een goede prijs-kwaliteit verhouding;
  • Wij willen dat de hondenbelasting wordt afgebouwd. In diverse gemeenten hoeft er al geen hondenbelasting meer te worden betaald. Veldhoven moet dat voorbeeld volgen; 
  • We willen dat de overlast van hondenpoep wordt teruggebracht. Daarom moet de gemeente strenger handhaven;
  • We willen dat hondenbezitters optimaal worden gefaciliteerd door middel van speciale prullenbakken en het ter beschikking stellen van hondenpoepzakjes.