Goed Ondernemen

We zijn er trots op dat Veldhoven zoveel ondernemers huisvest: van de bakker om de hoek tot toonaangevende, hightech, internationaal opererende ondernemingen. Veel ondernemers betekent veel werkgelegenheid en dat betekent dat veel mensen ook daadwerkelijk in hun eigen bestaan kunnen voorzien en geen beroep hoeven te doen op voorzieningen van de gemeente. Dat koesteren wij.

Een aantrekkelijk ondernemersklimaat is van vitaal belang. Wij vinden dat voor de gemeente een belangrijke rol is weggelegd als aanjager en verbinder van ondernemers van klein tot (heel) groot.

Ook de winkelcentra in Veldhoven vervullen een belangrijke rol. Zij vormen niet alleen het kloppend hart van Veldhoven, maar herbergen ook tal van sociale functies. Het nieuwe zwembad, de Schalm, de bibliotheek, het gemeentehuis en de bioscoop zijn daar voorbeelden van. Het Citycentrum is naast een winkelcentrum óók een belangrijke ontmoetingsplek. Een centraal gelegen centrum dat voor iedereen goed toegankelijk is en waar regelmatig leuke evenementen worden georganiseerd, bevordert de aantrekkelijkheid en levendigheid. De weekmarkt, Veldhoven Proeft, de 112-dag, Cityfest zijn evenementen die we moeten koesteren. Lang was het niet mogelijk om deze evenementen te bezoeken, maar wat hebben we ze gemist! Nieuwe initiatieven moeten worden toegejuicht en zoveel mogelijk worden gefaciliteerd. 

De manier waarop mensen hun inkopen doen is de laatste jaren sterk veranderd. Ging je vroeger voor een kledingstuk nog naar de winkel, tegenwoordig bestel je hem met twee muisklikken. Meer en meer aankopen worden online gedaan en dat zie je terug in het straatbeeld: winkelruimtes staan langer en vaker leeg. Dat komt de uitstraling niet ten goede. Wij vinden dan ook dat eenvoudiger moet worden gemaakt om flexibel met een bestemming om te gaan: winkeliers die de beleving van hun winkel willen vergroten, moeten niet stuiten op een berg wet- en regelgeving die hen daarin belemmert. Het flexibel omgaan met de bestemmingen kan een goede manier zijn voor ondernemers om de beleving in hun winkel te bevorderen en dat heeft een aanzuigende werking op andere winkels: iedereen profiteert daar dus van. Door het gewijzigd koopgedrag en de ontwikkelingen die nog op ons afkomen vinden wij het belangrijk dat de detailhandelsstructuurvisie wordt herzien.

Wij vinden dat de winkeliers zelf moeten kunnen bepalen wanneer zij open zijn. Daar is wat ons betreft geen rol van het gemeentebestuur voor weggelegd. De Winkeltijdenwet biedt de mogelijkheid voor de gemeente om winkeltijden flexibel in te richten zodat winkeliers zelf kunnen kiezen om bijvoorbeeld op zondag open te zijn. 

Ondernemers zijn van inkomsten afhankelijk. Voor hen is het niet wenselijk dat ze lang op hun geld moeten wachten. De gemeente betaalt daarom rekeningen binnen 30 dagen.

Wij streven naar een systeem waarbij vergunnen waar mogelijk worden afgeschaft, samengevoegd of vervangen door een meldingsplicht of algemene regels. Geen ‘beleid is beleid’. Wij zijn er voorstander van om overbodige, te complexe, tegenstrijdige, nutteloze en niet-handhaafbare regels te schrappen.

Om het voor ondernemers eenvoudiger te maken, willen wij dat zij maximaal één aanslag per jaar van de gemeente krijgen waarop alle lokale lasten zijn vermeld. 

Wij vinden het van groot belang dat de gemeente de circulaire bedrijvigheid op bedrijventerrein zoveel mogelijk bespoedigt en faciliteert, zodat ook op andere plaatsen in Veldhoven deze vorm van ondernemen op termijn kan worden overgenomen. 

Bedrijventerrein De Run dient wat ons betreft verder te worden ontwikkeld, omdat dit gebied, mits goed toegankelijk, een absolute toplocatie is gelet op de al aanwezige bedrijven. Zo wordt talent geclusterd. 

Onze ambities zijn dan ook:

  • Wij willen dat Veldhoven in de top 10 komt van de meest MKB-vriendelijke gemeenten van Nederland. In verbinding staan met de ondernemers is een speerpunt. Samenwerken, niet tegenwerken. Het vereenvoudigd verlengen en verlenen van vergunningen vinden wij van belang. 
  • Wij willen dat Veldhoven investeert in innovatie. Zo kan bijvoorbeeld samen met ondernemers een pop-up cleanroom worden gerealiseerd. 
  • Wij willen dat de Roefeldag terugkomt of dat een Hightech-dag wordt gehouden om jeugd enthousiast te maken voor een baan in de techniek in onze regio.