Goed Wonen

Wij willen dat iedereen die dat wil in ons mooie Veldhoven kan wonen. Wij zijn voorstander van het bevorderen van eigen woningbezit, omdat dit mensen zelfredzaam maakt en het participatie en vertrouwen bevordert. Bovendien komt het ook de leefomgeving ten goede. We streven daarbij naar zo laag mogelijke woonlasten.

Omdat Veldhoven een gemeente in de groei is, zullen er de komende jaren meer woningen moeten worden gebouwd en kavels beschikbaar moeten zijn zodat mensen naar eigen wens hun woning kunnen bouwen. 

De hoeveelheid beschikbare grond is natuurlijk niet oneindig. De beschikbare grond kan maar één keer worden benut. Er moet dan ook gekeken worden naar innovatieve en tegelijkertijd verantwoorde oplossingen. 

Wij willen dat ook starters een kans hebben om een woning te betrekken. De gemeente moet er dan ook op toezien dat er ook voor deze doelgroep betaalbare woningen worden gebouwd. Vanzelfsprekend verliezen we de ouderen van Veldhoven niet uit het oog! Zij hebben in belangrijke mate bijgedragen aan het Veldhoven van nu. We willen dan ook dat de gemeente zoveel mogelijk  een doelgroepenbeleid voert zodat er actief werk wordt gemaakt van het realiseren van levensloopbestendige woningen zodat er ook voor deze doelgroep geschikte woningen worden gebouwd. 

De hoeveelheid beschikbare ruimte is in Veldhoven natuurlijk niet oneindig. Daarom vinden we dat er, weliswaar met respect voor groen en natuur, woningen worden gebouwd in het buitengebied. Daarnaast zijn wij er voorstander van dat, waar dat mogelijk is, de hoogte in wordt gebouwd. 

Voor wat betreft het huisvesten van statushouders dient de gemeente vanzelfsprekend te voldoen aan haar regionale verplichtingen. We vinden het niet wenselijk dat statushouders voorrang krijgen op andere woningzoekenden voor wat betreft de sociale huurwoningen. 

Wij willen dat gemeente niet wordt volgebouwd met sociale huurwoningen, maar streven een eerlijk evenwicht na zodat iedereen een woning kan vinden die bij zijn of haar inkomen past. Om scheefwonen (het wonen van in een sociale huurwoningen terwijl het inkomen te hoog is) tegen te gaan, is het nodig dat de gemeente daar woningcorporaties actief op aanspreekt en de doorstroming zoveel mogelijk stimuleert. Sociale huurwoningen zijn voor mensen die daarop zijn aangewezen.

Om de overspannen woningmarkt te ontlasten, stellen wij voor om het mogelijk te maken dat permanente bewoning van recreatieparken onder voorwaarden mogelijk wordt gemaakt. 

Onze ambities zijn als volgt:

  • We zien graag dat er 500 tot 1000 woningen worden gebouwd in het centrumgebied. We zijn daarbij voorstander van inbreiding en verdichting. Dat betekent bijvoorbeeld kiezen voor hoogbouw, zodat minder ruimte nodig is. Daarnaast dient bekeken te worden of leegstaande gebieden die nog niet ontwikkeld zijn, bebouwd kunnen worden; 
  • We willen dat de processen voor de beoordeling van woonplannen versneld worden. Bouwen, bouwen, bouwen en het liefst zo snel mogelijk. We stellen voor dat de aanvrager delen van het proces overneemt, waarbij de gemeente een controlerende taak uitvoert. Dat zorgt voor een ontlasting van het ambtelijk apparaat en verkort de doorlooptijd;
  • We willen dat principeverzoeken vaker worden behandeld, ter bevordering van een sneller proces. Concreet: drie keer per jaar in plaats van twee keer per jaar;
  • We willen woningsplitsing binnen de bebouwde kom mogelijk maken. Zo wordt van één woning meerdere woningen gemaakt;
  • We willen dat de gemeente flexibel omgaat met de parkeernorm met oog voor deelmobiliteit, gedeelde parkeerruimte en mobiliteitshubs;
  • We willen dat, zoveel mogelijk met respect voor groen en natuur beschikbare grond in het buitengebied wordt benut voor woningbouw en dat, waar mogelijk, wordt ingezet op hoogbouw;
  • We willen dat de gemeente een actief doelgroepenbeleid voert, zodat starters en senioren in aanmerking komen voor een woning die past bij hun portemonnee enerzijds en een woning die past bij hun mobiliteit anderzijds;
  • We willen dat statushouders geen voorrang krijgen op sociale huurwoningen. Vanzelfsprekend dient de gemeente te voldoen aan haar regionale verplichtingen voor wat betreft de huisvesting van deze doelgroep.